Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român închide ultima verigă din lanțul Middle Corridor prin lansarea rutei navale Batumi/Poti – Constanța

Bucharest, 23 octombrie 2019 – Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român (GFR), GR Logistics and Terminals LLC (Georgia) și ASCO Logistic CJSC (Azerbaidjan) au semnat în capitala Georgiei Acordul de înființare a unui Consorțiu care va opera transporturi navale periodice între porturile Constanța și Batumi/Poti.

Acordul reprezintă încă un pas prin care companiile membre ale Asociației Middle Corridor – Ruta de Transport Internațional Trans-Caspică colaborează pentru a intensifica fluxul de mărfuri de-a lungul acestei rute.

În luna iunie, Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român (GFR) și NMSC Kazmortransflot LLP, operatorul naval de stat al Republicii Kazahstan, au semnat un Memorandum de Colaborare în cadrul aceluiași proiect.

„La un an de la aderarea noastră la Asociația Middle Corridor, reușim să activăm ruta navală Batumi/Poti – Constanța, care are un rol foarte important pentru tranzitul de marfă Asia – Europa – este, practic, ultima verigă care lipsea din lanțul Middle Corridor”, spune Gruia Stoica, președintele GRAMPET Group.
„Totodată, acordul de la Tbilisi ne aduce mai aproape de obiectivul nostru declarat de a inaugura primele transporturi feroviare de marfă dintre China și Europa de Vest, cu tranzit prin România”.

 

Sorin Chinde, Vice Președintele Diviziei de Transport a Grupului GRAMPET, adaugă: „Lipsa unei conexiuni navale directe între porturile georgiene și Constanța a fost până acum un obstacol major în atragerea de transporturi pentru Europa pe această rută. Rutele alternative, care trec prin Istanbul sau Pireu, sunt necompetitive, pentru că au un timp de tranzit de 12 – 24 de zile. Odată lansată o legătură permanentă și periodică între porturile din Georgia și România, putem reduce acest timp de tranzit cu 5 zile dus/5 zile întors, astfel încât timpul de tranzit între porturile georgiene şi Constanţa se reduce la 2 zile”.

Conform Acordului, consorțiul va opera o navă cu o capacitate de 144 TEU (Twenty-foot Equivalent Unit) sau 72 FEU (Forty-foot Equivalent Unit), care va derula transporturi de 3 ori pe lună.

Echipa de management a Consorțiului va fi formată din Gruia Stoica – Președintele GRAMPET Group, Lasha Akhalbedashvili – Director GR Logistics & Terminals LLC și Azer Mammedov, Director General ASCO Logistic CJSC.

GR Logistics & Terminals, o filială a companiei JSC Georgian Railway fondată în 2009, oferă servicii de transport internațional de marfă pe cale feroviară și maritimă – transport de containere și vagoane, servicii de manevră, servicii vamale, stocare, etc. Compania operează două terminale de containere în porturile Poti și Tbilisi.

ASCO Logistic CJSC (the Azerbaijan Caspian Shipping Closed Joint-Stock Company) a fost înfiinţată prin fuziunea celor mai mari două flote din Republica  Azerbaidjan – cea operată de compania națională de transport maritim, respectiv de producătorul național de petrol. Compania operează două șantiere navale, flote comerciale și facilități de suport offshore.

Grupul GRAMPET – Grupul Feroviar Român este cel mai mare operator privat de transport feroviar de marfă și logistică din România și Europa Centrală și de Sud-Est și prima companie europeană care s-a alăturat Asociației Middle Corridor – Ruta de Transport Internațional Trans-Caspică, în septembrie anul trecut.

Partenerii îşi propun să dezvolte ruta Middle Corridor, care are un rol important de legătură între Asia de Est și Europa de Vest prin bazinul Mării Caspice, Republica Azerbaidjan și Georgia, și să ofere servicii mai rapide pentru transportul mărfurilor folosind un mijloc alternativ de transport peste Marea Neagră.

 

Despre Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român

Înfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, GRAMPET este prima multinațională fondată în România și cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa de Sud-Est. Structura sa de companii acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Având drept obiectiv declarat conectarea Oceanului Atlantic, prin Marea Nordului, la Oceanul Pacific, prin Marea Chinei de Sud, Grupul GRAMPET este unul dintre liderii industriei în dezvoltarea coridoarelor de transport ce conectează Europa şi Asia.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România. În prezent, peste 20% din trafic este internaţional, GFR oferind clienţilor săi soluții logistice complexe. GFR este membră a tuturor organizaţiilor internaţionale reprezentative și are acorduri de colaborare atât cu operatorii feroviari de stat (BDZ Cargo, UZ, CFM, PKP Cargo, ZK, RCH, HZ Cargo, ZBIH), cât și cu operatorii feroviari privaţi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul GRAMPET acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. În 2017, GFR a lansat portalul E-CLIENT GFR, o premieră pentru România și sud-estul Europei, care facilitează gestionarea relației clasice cărăuș – companie-client, de la postarea unei cereri de ofertă până la facturarea serviciului prestat, trecând prin etape esențiale precum comandarea vagoanelor goale, întocmirea contractelor de transport, accesul neîngrădit la informații privind evoluția proceselor, atenționarea inteligentă a decidenților și transmiterea de rapoarte automate.